Searching...

Ochránce dravců: Někdo chodí do hospody, někdo má ptáky



Dnes Vám přidáváme další článek, který byl o nás inzerován, tentokrát 10. 8. 2012.

Hluk (Uherskohradišťsko) - Třetím rokem se skupina nadšenců v Hluku na Slovácku stará o zvířata, která člověk či sama příroda přivedla do nesnází. Občanské sdružení Stanice ochrany fauny Hluk neodmítne pomoc žádnému volně žijícímu zvířeti, specializuje se však na dravé ptáky. V domku předsedy sdružení Antonína Koňaříka tak naleznou útočiště jestřábi, káňata, poštolky, ale také výři.

Cílem snažení sedmi nadšenců je návrat ptáků do volné přírody. "Největší radost máme z toho, když tady sedíme na lavičce a přiletí pták, kterého jsme pustili, nažere se tady a odletí pryč. Je to úžasná věc, to člověk musí zažít. Někdo chodí do hospody, někdo má ptáky," poznamenal s úsměvem Koňařík. Ne vždy je ale možné zraněného ptáka vyléčit a vrátit k jeho svobodnému životu. Za dobu existence jich stanicí prošlo několik set.





"Je tu bohužel vysoká úmrtnost, zejména kvůli drátům vysokého napětí a automobilům. Ptáci jsou malí a lehcí, mají malé šance na přežití. Třeba nedávno jsme tu měli poštolku zraněnou elektřinou. Už ani nestála, ležela a u veterináře se zjistilo, že je již plná červů a musel ji utratit," povzdechl si Koňařík. Poraněná zvířata, která se podaří vyléčit, ale například je kvůli poškozenému křídlu nelze vrátit do přírody, zůstávají na stanici k chovu.

To by však neměl být případ výra, kterého členové sdružení dovezli nedávno ze Strání. Spadl do dutého kmene stromu šest metrů hluboko. "Ležel tam a nemohl vylézt. Hodili jsme mu tašku a dvě hodiny ho odtud tahali. Čím byl výš, tím měl větší strach z lidí. Nakonec se to povedlo, úžasná věc. Byl celý potlučený. Dva měsíce ho budeme krmit a pak ho pustíme ve Strání zpátky do přírody," řekl Koňařík.






Často se také ve stanici ocitnou mláďata, která vypadnou z hnízda. Ochránci je nejdříve vykrmí, aby měla dost síly, pak je na speciálním laně "rozlétají" a teprve poté jsou ptáci připraveni k návratu do přírody. "Jsme 24 hodin na telefonu, v kteroukoliv hodinu nám může někdo zavolat, že se někde objevilo poraněné zvíře," popsal činnost ochránců další člen sdružení Milan Dvorník.

Kromě záchrany poraněných ptáků stanice nabízí také ukázky dravců školám i dalším zájemcům. Peníze na naplnění svého rozpočtu získává také prací pro města. Vyrábí například ptačí budky do městských parků nebo pomocí dravců pomáhá s plašením holubů, kteří poškozují historické objekty.


Autor článku: ČTK / www.ctk.cz
Celý článek: http://www.ceskenoviny.cz/zpravy/ochrance-dravcu-nekdo-chodi-do-hospody-nekdo-ma-ptaky/827136&id_seznam=15486



Autor: Koňařík Antonín
 
Nahoru!